Jimmy Strolenberg (1984)

Ik ben Jimmy Strolenberg. Al sinds ik me kan herinneren heb ik een grote interesse in schilderijen. Om die reden ben ik ook in de kunst gegaan, iets waar ik nooit spijt van heb gehad. In Maastricht heb ik – samen met mijn collega's en vriend Zana – gestudeerd aan de Academy of Fine Arts and Design en daarna heb ik nog een paar jaar in Hamburg en zes maanden in New York vertoefd.

Aan de schilderijen die ik in opdracht van mijn klanten maak, geef ik zoveel mogelijk levendigheid mee, zodat ze de aandacht krijgen die bij ze hoort. Een kunstwerk, en zeker ook een schilderij, moet nu eenmaal opvallen, vind ik. Die levendigheid breng ik in het schilderij aan door met een zekere zwier mijn portretten neer te zetten, altijd net iets speelser en kleuriger dan in het echt.

Deze werkwijze leidt ertoe dat klanten vaak positief verrast zijn door het eindresultaat. Hoewel het sterk gelijkende schilderijen zijn die ik maak, zijn het vaak de kleuren, de compositiekeuze of de gebruikte technieken die ervoor zorgen dat elk kunstwerk meerwaarde meekrijgt. Dat kan iets zijn wat de mensen blij maakt of ze juist emotioneel raakt. Dat geeft mij veel voldoening.

Zana Akrawi (1984)

Mijn naam is Zana Akrawi. Ik schilder feitelijk al sinds mijn elfde levensjaar. Mettertijd heb ik mij vanzelfsprekend verder ontwikkeld wat betreft technieken, composities en materiaalkeuzes. Vooral ook tijdens mijn opleiding ‘Fine Art and Design' in Maastricht heb ik veel geleerd. Die periode – waarin ik mijn vrienden/collega’s heb leren kennen – was een van de fijnste in mijn leven.

Aan de schilderijen die ik voor klanten maak geef ik graag een extra ‘boost’ mee. Ik hecht er namelijk aan dat het kunstwerk dat ik maak niet alleen realistisch en sprekend is, maar dat het eindresultaat ook mooier is dan de voorbeeldfoto. Dat realiseer ik door bijvoorbeeld haren een wat voller volume of een net iets sterkere kleur te geven of door een grijze zee wat blauwer te maken.

Uiteindelijk gaat het mij erom dat ik mijn klanten kan verrassen. Om die reden maak ik weliswaar een kwalitatief hoogstaand kunstwerk met een hoge realiteitswaarde, maar let ik er op dat dit kunstwerk tegelijkertijd een soort hyper-beeld toont van de/het geportretteerde. Net zoals een topfotograaf zijn foto’s bewerkt of retoucheert, zo maak ik een beeltenis mooier met kwast en penseel.

David Schonwa (1981)

Hallo, ik ben David Schonwa. Het maken van kunst is mij met de paplepel ingegoten. In mijn familie zitten verschillende mensen in de kunstwereld, onder wie mijn moeder. Omdat ik dus in feite ben opgegroeid met het creëren van kunstwerken, voelt het natuurlijk aan voor mij om hiermee bezig te zijn. Mede daarom begin ik ook altijd met veel plezier aan een nieuwe opdracht.

Net als Jimmy en Zana heb ik mijn opleiding – Autonome Beeldende Kunst – gevolgd aan de Academy of Fine Arts and Design in Maastricht. Tijdens deze opleiding heb ik niet alleen mijn vrienden annex Z-Art-collega’s leren kennen, maar ook mijn vrouw! Naast mijn Bachelor of Arts-opleiding in Maastricht heb ik ook een jaar in Antwerpen en enkele andere steden geleerd en gewerkt.

Zodra ik een opdracht krijg, begin ik met plezier en rust aan het creëren van mijn beeld. Het portret op de toegestuurde foto maak ik realistisch na, zoals het hoort en zoals we werken bij zart.nl. Doordat ik – al zeg ik het zelf – goed ben met mijn handen en doordat ik goed let op details in de foto, laat ik de lijnen in het beeld mooi en vloeiend lopen. Vaak ontstaat het beeld zo ‘vanzelf’.